knajpy

Wiwisekcja „Efes kebab”

Kiedy zadałam Wam pytanie o kebab na Mokotowie, prawie zgodnie chórem poleciliście mi EFES przy al. Niepodległości. Nie pozostawało mi zatem nic innego, jak odwiedzić tę knajpkę i sprawdzić, co ma do zaoferowania głodnej mamie z dzieckiem.

SAM_8639

Lokal działa na dwa fronty. Od ulicy jest małe okienko w którym można kupić kebab na wynos. Można też wejść do środka i skorzystać z oferty bardziej restauracyjnej, z obsługą kelnerską. Na początek wybieram tę drugą opcję i zajmuję stolik na bardzo dobrze ogrzewanym patio z widokiem na Ogródek Jordanowski.

SAM_8640

Wnętrze jest naprawdę bardzo przyjemne wizualnie. W Efesie jest dużo bielonego drewna i oryginalnych, ręcznie malowanych mebli. Na fotelach są poduchy i koce, a w kątach ustawiono klimatyczne lampki i świece. Na stolikach stoją też dzbanuszki z łagodnym i ostrym sosem.

SAM_8644

To pierwsze wrażenie byłoby niemal idealne, gdyby nie fakt, że obsługa nie do końca zatrybiła, że jak wchodzi matka z dzieckiem i pyta o krzesełko do karmienia, to miło by było jej je przynieść do stolika, żeby nie targała przez pół sali. No, ale dobrze, że krzesełka w ogóle są.

SAM_8641

Na patio razem ze mną siedzi kilku panów z klasy „białych kołnierzyków” i rozmawiają na swoje biznesowe tematy, a ja, czekając na menu, dyskretnie oglądam, co mają na talerzach. A jest co oglądać: od zup, przez kolorowe sałatki do pełnych dań na talerzach a także w fantazyjnych glinianych „rynienkach”. Sama wybieram „Kuzu sis” – szaszłyk z baraniny podawany z surówką i wybranym dodatkiem (w moim przypadku chlebek turecki) za 17zł. Ceny innych dań zawierają się w granicach od 15-35zł.

SAM_8642

Po około 10-15 minutach danie czeka już na moim stole. Jest to kilka kawałków mięsa, pół pieczonego pomidora, zielona papryczka, wspomniany wcześniej chlebek i …ordynarna surówka z kapusty.

SAM_8646
Ogólnie prezentuje się całkiem nieźle, ale po spróbowaniu stwierdzam, że nie do końca trafiłam w swój gust. Mięso jest naprawdę ładne i chude i ma piękny, grillowy aromat, jednak po przekrojeniu większych kawałków okazuje się, że w środku są niedopieczone i chwilami się żują.

SAM_8649
Wiem, że niektórzy takie lubią i prawdopodobnie był to efekt zamierzony, ja jednak nie przepadam za krwistym mięsem, więc proszę obsługę o zapakowanie dania do domu dla męża (dopłata 1zł). Zamawiam również  jednego kebaba w cienkim cieście na wynos, aby przetestować najczęściej zamawiane danie.

SAM_8650

Po przyjściu do domu, już bez skrupułów, robię wiwisekcję rzeczonego lewasza. To, co widzicie na talerzu, to kebab z baraniny za 13zł.

SAM_8655

Jest to zdecydowanie jeden z najdłuższych kebabów, jakie próbowałam, ale jest nieco cieńszy niż na przykład kebab w popularnym „Amricie”. Nie jest to też typ chrupiący, a raczej z tych miękkich. Moim wyznacznikiem dobrego kebeba jest zwykle ilość i jakość mięsa oraz rodzaj surówki. Aby zbadać pod tym kątem mój okaz, rozwinęłam go na płasko na talerzu.

SAM_8651

Może nie wygląda to super apetycznie, ale fakty są takie: W Efes kebabie mięsa jest sporo i jest dobre. Surówka to bardzo miłe zaskoczenie. Nie ma tu najtańszej, białej kapuchy. Jest za to sałata i dwa plasterki pomidora oraz pokrojone piórka cebuli. Po zwinięciu i przekrojeniu wygląda to tak:

SAM_8656

W smaku kebab jest bardzo dobry, choć przyznam, że samo ciasto jest troszkę gumowate. Brakuje mi w nim kruchości, ale być może to tylko moje przyzwyczajenie z innej popularnej sieci kebabów na „A”.

SAM_8643

Podsumowując: Efes to według mnie elegancka restauracja turecka z dobrymi cenami, choć dość słabą obsługą. Wybór dań duży, ale zdecydowanie warto dopytać się o sposób przyrządzenia konkretnego mięsa przed zamówieniem (krwiste mięso). Kebab na wynos wart polecenia za mięso i świeże warzywa oraz rozsądną cenę. Na pewno wrócę, aby spróbować innych dań.

Efes Kebab, al. Niepodległości 80, róg Odyńca

Efes Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato